roditelji1.jpg

Dragi roditelji,

       dobrodošli na web stranice i u Pedagoški kutak Učeničkog doma Karlovac ! Nadam se da ćemo se u njemu često družiti, ne samo vezano uz probleme i nedoumice, već, prije svega, kako bi podijeliti svoja iskustva, razmišljanja, ideje i prijedloge vezane uz odrastanje, obrazovanje, a na dobrobit vaše i naše djece. Kao što znate, u naš Dom ne upisujemo samo učenike nego i VAS - njihove roditelje, jer samo zajedničkim snagama i aktivnom brigom možemo uspjeti u tako zahtjevnoj zadaći kao što je odgoj mladih kako bi stasali u zdrave, samopouzdane, slobodne, svestrane, odgovorne i aktivne članove svoje društvene zajednice.

       Obitelj i dom/škola imaju iste ciljeve pa bi morali uskladiti i svoja odgojna djelovanja. Zbog toga moraju najtješnje surađivati i međusobno se nadopunjavati. Jedni druge ne mogu zamijeniti, mogu samo planski surađivati u zajedničkom interesu: osiguravanju optimalnog odgoja i obrazovanja. Suradnja je posebno važna u prevenciji neuspjeha i svih oblika nasilja i rizičnih ponašanja.
Kako se odgajaju i obrazuju naša djeca, uvelike ovisi o tome s kojim stavom gledamo na ovu burnu fazu njihova života u kojoj se pripremaju za daljnje školovanje, odgovorno roditeljstvo, aktivno sudjelovanje u društvenoj zajednici kao i za uključivanje u svijet rada. U periodu puberteta i adolescencije događaju se velike promjene i oslobađaju snažne unutarnje snage za budućnost.
U adolescenciji prvi put mladi svjesno počinju kreirati vlastiti identitet i oblikovati vlastite vrijednosti kao što su:
• pronaći smisao u svom životu,
• pronaći ljudske odnose i osjećaj povezanosti sa svijetom,
• osjetiti da mogu napraviti promjenu u svijetu.

       U ovoj fazi – fazi odrastanja i sazrijevanja, djeca su nesigurni po prirodi; nisu sigurni tko su i koja su im ograničenja i mogućnosti. Uz svu svoju hrabrost i bunt koji povremeno iskazuju, mogu biti jako osjetljivi i krhki. Proces njihovog osnaživanja uključuje davanje znanja i vještina koje će im pomoći da se nose s izazovima koje će im život predstavljati u budućnosti. Naša je zajednička uloga i zadaća da im pomognemo da pronađu smisao u svijetu i svom vlastitom životu, da razumiju i osjete kako i oni mogu napraviti promjenu u svijetu.

 

Zahvaljujem na suradnji !


Nevenka Brnardić, dipl. pedag.